Vår första pristagare.

Magnus Carlson från Weeping Willows tilldelas Art for the Globe Award 2024.

 

Östersjön är ett av jordklotets mest förorenade hav. En yta större än Danmark ligger bottendöd. Det är vi människor som ställt till det med övergödning, oljeutsläpp och utfiskning.

 

Politikerna gör säkert vad de kan. Vetenskapsfolket och miljöaktivister likaså.
Men konstnären har andra instrument. Genom historien har duktiga målare, musiker, författare, skådespelare haft en förklarande roll i vårt samhälle. De är visionärerna som sveper sitt sökarljus så att vi andra anar verkligheten. Magnus Carlsson är sångaren i Weeping Willows. I nära tjugo år har han använt sin mikrofon för att bli hörd bortom konsertlokalen. ”Det började när jag blev pappa. Perspektiven förändrades den natten. Frågorna blev annorlunda, hur ser vår morgondag ut? Mitt fokus låg på vattnet, livets källa.” Magnus använde sin kulturpersonlighet som engagemang-väckare. Det började med stödkonserter för miljöorganisationer. Som ledde till en inbjudan till TV-programmet ”Så mycket bättre” 2016 (där Magnus lärde övriga deltagare att göra lekbäddar för utrotningshotad fisk). Som gav en medverkan i ”Sommar” i P1 (där Magnus vek hela programmet till jordklotets sårbarhet). Som fortsatte till hans bok ”En annan framtid” (där Magnus skriver om sin personliga hållbarhetsresa). Som sådde fröet till Weeping Willows hyllade album ”After us” om jordens morgondag.
Likt ringar på vattnet.
Det ena ger det andra.

 

Sångaren Magnus får en ny publik att lyssna på miljöfrågan. Han använder kulturens märkliga förmåga att beröra oss människor djupt inombords, djupare än vad utfästelser och larmrapporter förmår.

 

Därför är vi mycket stolta över att få tilldela Art for the
Globe Award 2024 till Magnus Carlson.

 

Förutom prissumman om 500.000:- får pristagaren även Konstverket Mönstrad måne. Skulptural målning, blandteknik, 2024. Konstverk tilldelat Magnus Carlson den 13 mars 2024. Konstnär Karin Lundgren-Tallinger. Född i Nynäshamn och bosatt i Stockholm. Utbildad bl a konsthögskolorna i Stockholm, Bergen och Köpenhamn. Utställning Cornelia Sojdelius Gallery Stockholm 2023. Representerad Statens Konstråd.

sv_SESvenska